Välkommen till Svallmyresmedjan!

Välkommen till Svallmyresmedjan som hoppas få väcka intresset kring hantverket som människan har behärskat i tusentals år, men som några årtionden in på 1900-talet var påväg att försvinna i Sverige. Den industriella utvecklingen och mekaniseringen slog ut den gamla smidestekniken, vilket gjorde mängder av smeder överflödiga samtidigt som smedjorna blev tysta och tomma.

..men många gamla smedjor har väckts till liv med intresset som börjar växa och i smedens kostym vill jag vara med och föra kulturarvet och definitionen smide vidare med det gamla hantverkets enkla verktyg och kunskap i den möjlighet som verkligheten tillåter. De fyra elementen - elden, luften/vinden till ässjan, järnet från jorden och vattnet för kylning i kombination med enkla verktyg och fantasi gör hantverket unikt. Tyvärr gömmer det sig ingen spännande historia bakom dörrarna i Svallmyresmedjan, men bygget doftar ändå inspiration som tar oss tillbaka i tiden. För att kunna utvecklas byggdes snabbt min lilla smedja med både stöd och stor hjälp av min farbror. Smedjan döptes naturligt till Svallmyresmedjan efter platsen och signaturen "Svallmyresmén" eller "Smyre" följer stolt mina alster som jag naturligtvis hoppas ska sprida den glädje som växer fram i smedjan.

Vanligtvis svettas jag förstås i min egen smedja, men har också gästgrillat i andra smedjor och sommaren i Växbo var väldigt speciell - fantastisk miljö, en otrolig mat från restaurangen och många besökare som uppskattade mitt smide. En del av mina alster hittar du under egna arbeten av smén, men en liten nyhet är att jag har blivit medlem i kustslöjdarna och därför kommer ni hitta mitt smide i "Ljusnehyttan" i sommar tillsammans med många duktiga slöjdare från Gävleborgs kustkommuner / Mvh. Smyre

 

 


 

Det senaste från smedjan!

Det nya året kunde börjat bättre - men med högernäven i bandage blir det inte mycket gjort i smedjan. Tråkigt såklart, men ideérna blir bara fler och inspirationen fortsätter växa. "The Rolling Forge" är ett annat projekt jag pysslar med - som det låter .."En rullande smedja". Idén är att kunna sticka iväg och smida på olika tillställningar där intresset och folket finns. Laståsnan är en orange Duett -68 ..ingen sportmaskin, men en uppskattad flik i svensk bilhistoria och färgen skvallrar lite om sin tjänst på gamla televerket.

Ett stort tack till alla besökare på sidan och hoppas såklart att ni kommer tillbaks och kollar till vad som händer i smedjan..

 


Copyright http://www.svallmyresmedjan.com Sid.1